logo eendengarage in eindhoven voor je eend, transat, dyane, mehari en ami

beginpagina

BELANGRIJKE DASHBOARD FUNCTIES

Omdat we regelmatig vragen krijgen over knopjes en lampjes op het dashboard geven we hieronder een antwoord op de meest gestelde vragen.

dashboard van een eend, eendengarage in eindhoven

Het rode lampje wat gaat branden als je het contact aanzet is het oliedruk-controlelampje. Als dit gaat branden terwijl de motor draait heb je vaak geen oliedruk. In 99 van de 100 gevallen betekent dit VEEL te weinig motorolie. Remedie : onmiddellijk motor afzetten, olie bijvullen en zo snel mogelijk oorzaak opzoeken. Bovendien in het vervolg vaker olie peilen want het lampje gaat pas branden als je ongeveer anderhalve liter te weinig olie hebt. (er moet maar twee en een halve liter in).

Dan zit er een rood lampje wat gaat branden als je op een knopje drukt. Dit is het controlelampje voor het remvloeistofniveau. Het knopje is om te controleren of het lampje nog werkt. Je mag net zo vaak drukken als je wilt (leuk h, dat hebben andere auto’s niet) Als dit lampje uit zichzelf gaat branden heb je te weinig remvloeistof. Als je dit signaal negeert kun je op een gegeven moment niet meer remmen!!! Dus k bijvullen maar VOORAL OOK OORZAAK OPZOEKEN!!! Er wordt ons nogal eens gevraagd hoelang je kunt rijden met bijgevulde remvloeistof. Op deze vraag kan geen zinnig antwoord worden gegeven omdat de vloeistof in n keer remmen weg kan zijn maar ook, bij een klein lek, pas na een veel langere tijd rijden (remmen).
Remvloeistof wordt nit opgebruikt, kan alleen weglekken (zie ook: verkeerde remvloeistof).

Dan de 2 kleine metertjes, de ene is benzine en die wil bij veel eenden nog al eens z'n eigen zin doordrijven, door al het mogelijke behalve het juiste niveau aan te geven (of helemaal niks). Oorzaak is vaak een slecht tankelement dan wel slechte verbindingen op de tank.

De andere meter zorgt voor veel misverstanden bij de "club"-uitvoering. Bij de "special" ontbreekt deze meter. We praten nu over het laadstroomcontrolecircuit voor de accu. Deze meter heeft zowel links als rechts een rood gedeelte. Links is te weinig lading en rechts teveel. Als de meter bij een normaal toerental links in het rood staat kun je gewoon doen alsof er niks aan de hand is. De dynamo laadt dan de accu niet meer op. Je auto rijdt toch gewoon verder totdat de accu leeg is en dan kom je geen meter meer vooruit tenzij iemand je naar een plek trekt waar ze de dynamo of de spanningsregelaar op z'n betrouwbaarheid testen. De tijd die verstrijkt tussen links in het rood en niet meer kunnen rijden varieert van 1 2 uur tot soms wel 1 2 weken. Dit hangt nauw samen met de hoeveelheid stroom die je verbruikt. Tip : Starten verbruikt extra veel stroom!
Nu rechts in het rood : De dynamo laadt de accu teveel op. Dit is te merken aan een flink borrelende accu en/of een pestilente rotte eieren lucht. Oorzaak is weer een slecht werkende spanningsregelaar en/of dynamo. Als je geen actie onderneemt kun je ook nog een nieuwe accu kopen! Trek in ieder geval de stekker van de spanningsregelaar (zit meestal aan of bij de accu) los, de dynamo kan dan de accu niet meer bijladen!

Voorruitontwaseming.
Naast de choke zit er nog een knopje waarvan veel mensen de functie niet kennen. Dit knopje kun je (bijna) niet zien vanuit de bestuurderspositie. Het hoort bij de verwarming. Duw je het naar beneden dan komt er alleen warme lucht beneden, trek je het omhoog dan wordt de warme lucht verdeelt tussen je voeten en onderaan de voorruit (zie ook: De verwarming van een eend).

top

beginpagina

De Eendengarage: Eerlijk, duidelijk en eerste klas reparaties !!!