2CV KRUKASREVISIE 2CV MET 5 JAAR GARANTIE

2CV KURBELWELLE UBER’HOLEN 2CV

2CV6 VILEBREQUIN RÉNOVÉ 2CV6

OVERHAUL 2CV CRANKSHAFT   

 

Laatste wijziging: 28 januari 2024

 

 

 

 

EEN 2CV6 KRUKAS IN ONDERDELEN GEDEMONTEERD

beginpagina

 

Voorwoord:

 

Sinds 2006 reviseren we eenden krukassen.

Dat doen we op een manier die in veel opzichten een betere krukas oplevert als indertijd Citroën. Volgens Citroën kun je zo'n krukas helemaal niet reviseren maar wij kunnen het ondanks dat. We zijn namelijk gespecialiseerd in het onmogelijke op 2cv gebied. De praktijk bewijst trouwens dat er veel meer dingen zijn die anders zijn dat Citroën beweert/in de boeken staan. Hieronder schematisch onze werkwijze (niet verder vertellen). 

 

De procedure is als volgt:

 

Elke krukas wordt door ons eerst uitwendig gereinigd en ontvet. Dit doen we om een goede meting te kunnen verrichten, vuil en olie zorgen voor onjuiste meetresultaten. Dan gaan we een eerste controle/meting doen om een indruk te krijgen van de slijtage op een paar belangrijke punten. Natuurlijk mag je zelf meekijken, graag zelfs. Terwijl je je koffie opdrinkt heb je dan alvast een eerste indicatie. Is er aanleiding om meer te controleren dan kan dat niet op dat moment en moeten we je later bellen om door te geven wat het resultaat is. Als er slijtage bij is die acceptabel is, zeggen we dat natuurlijk ook, eerlijkheid staat bij ons voorop.

Tot zover is ons werk gratis zoals bij al onze diagnoses.

 

Uitpersen/demontage:

Blijkt er geen twijfel over de drijfstang(lagers), krijg je gelijk een prijs voor deelrevisie of de mededeling dat alles in orde is (dan is de controle gratis geweest).

Wil je toch een totale revisie wordt de krukas geheel gedemonteerd en persen we de drijfstanglagers (big end lagers) en zuigerpen lagers (small end lagers) eruit.

We meten dan alles nogmaals want bij eventuele slijtage van de kruktappen is het weggooien geblazen, een kruktap van een eend slijpen is de stomste fout die je kunt maken! 
(Uitleg zie verderop. Er is een bedrijf wat zegt dat wel te doen dus niet intrappen het is fake.)

Blijkt de slijtage op de lagers te zitten is dat geen probleem, die kunnen we vervangen (is meestal het geval). Ook komt het voor dat de speling wel binnen de perken is maar dat er een gat in een lagertje zit en zoiets kun je niet meten, alleen zien. De foto hieronder is daar een aardig voorbeeld van.

 

Rechts naast het gleufje is flink wat materiaal weggesleten.

 

Big en small end lagers.

Citroën liet die met gleufje maken voor de passing.

Wij maken ze uit vol brons zonder gleufje dan kan er daar ook niet zo snel schade ontstaan.

  

Tevens kunnen we alleen bij een volledig gedemonteerde krukas pas controleren of je drijfstangen nog echt helemaal recht zijn en ze ook van binnen reinigen.

Dan gaan we de kruk- en hoofdtappen polijsten en bepalen we welke maat hoofdlagers we gaan gebruiken. Aan de voor en achterkant van de krukas (hoofdtappen) is bijna altijd een paar honderdste weggesleten, dat is op die plek geen probleem want de harde laag van de krukas is daar dik genoeg. We passen daar de lagers bij elke krukas apart op aan.

Tweede reiniging 

Voordat we de krukas weer in elkaar persen moet ie eerst weer worden gereinigd, dat doen we in ultrasoonbad, niet glasparelen of stralen want dat geeft beschadigingen. Na het ultrasoonbad komen alle aparte onderdelen in een magnetischbad voor de laatste metaaldeeltjes. 

In elkaar persen/montage:

Hierna persen we nieuwe lagers in de drijfstangen (small en big end) en ruimen we die tot op de honderdste millimeter op maat. Dat doen we omdat door het inpersen de binnenmaat altijd ietsje kleiner wordt (klempassing) en je weet vooraf niet hoeveel. Als de krukas als nieuw moet worden moet dat natuurlijk ook tot op de honderdste exact op maat zijn.

Dan wordt de gehele krukas weer in de mal gepositioneerd en samengeperst tot de vereiste speling is ontstaan ( 8 tot 13 honderdste millimeter axiaal bij beide drijfstangen).

Hetzelfde doen we dan met het voorste hoofdlager en tandwiel voor de nokkenas. Ook dat is weer een zeer nauwkeurig klusje want er mag niet de geringste radiale afwijking voor het tandwiel in zitten (zie onder) terwijl de axiale speling van het hoofdlager 7 tot 14 honderdste millimeter moet zijn.

Tot slot wordt de krukas inwendig voorzien van motorolie zodat de eerste omwentelingen niet droog zullen verlopen. Deze motorolie voorzien we van T.S.L. smering omdat we uit eigen ervaring weten dat dit additief extreem goede smeereigenschappen heeft.

Small end lagers worden in de wandeling ook wel eens pistonpen/zuigerpen lagers genoemd, de big end lagers heten vaak drijfstanglagers.

Deels zijn de originele lagers nog wel te koop maar dan wel van dat slappe aluminium en daar houden wij niet van. Bovendien zijn die binnenwerks altijd te groot (dus waardeloos) vanwege de slijtage van de krukas, dat heb je altijd in meer of mindere mate. We draaien ze dus noodgedwongen allemaal zelf en van een slijtvaste bronssoort die een grotere belasting kan hebben dan het aluminium.
Als je het doet moet je het goed doen. Bij elke krukas dus 
tot op de honderste millimeter overmaat (nee ondermaat afgestemd op de slijtage) zodat de originele speling weer bereikt wordt. 
Dat is een van de redenen waarom we met een gerust hart 5 jaar garantie kunnen geven.

Omdat de hele procedure in eigen atelier wordt uitgevoerd zelfs het vervaardigen van de lagers,
 kunnen we ook een prijs opgeven van de afzonderlijke werkzaamheden. Zie hiervoor het overzicht onder de foto.
Wil je weten wat er kan gebeuren met dat slappe aluminium lager klik dan op:

filmpje

 BRONZEN HOOFDLAGER VOOR
De gaatjes die in 1 lijn liggen zijn voor de olie, het onderste
(grotere) gaatje is voor de blokkering in het carter want het lager moet natuurlijk niet draaien maar stil staan (das logisch hè de krukas draait).
Op het filmpje zie dat het blokkeringsgaatje een hele grote sleuf is geworden vanwege het aluminium. Vaak is dat maar een paar millimeter/centimeter
(mag ook niet gebeuren) maar de halve omtrek van het lager of meer komt ook voor. 
Nog vragen???
We beantwoorden ze allemaal met plezier ook over andere onderwerpen als het maar over een eend gaat.

 

Reinigen en diverse metingen/controles                      

  gratis

Opzuiveren en spuiten conisch deel (incl. ventilator bevestigingspunt) 

  55 euro

Vervangen toplager (geïmpregneerd) inclusief keerring

  45 euro

Vervangen small end lagers incl. op maat ruimen (per set)

  95 euro

Vervangen drijfstanglagers (per set) incl. ruimen, polijsten, richten* en balanceren**

495 euro

Vervangen hoofdlagers incl. polijsten (alleen per set)

T.S.L. behandeling (zonder doen we het niet)

Viton keerringen voor en achter

5 jaar !!! garantie

Korting bij totale revisie

285 euro

   service

   service

   gratis

 -80 euro

 

 

Totale revisie, alle lagers (7) incl. polijsten, richten, balanceren, viton keerringen, 5 jaar garantie en T.S.L

895 euro 

 

 

 

 

 

 

 

Alle prijzen zijn incl. btw en materiaal (losse krukas).

 

* Richten

Het richten houdt in, de wangen van de krukas zodanig positioneren dat de hoofdtappen keurig in lijn liggen met elkaar. Daarin mag een afwijking zitten van ongeveer 4 honderdste mm. In de praktijk blijkt Citroën regelmatig afwijkingen van 7 honderdste mm ook goed genoeg te vinden (soms zelfs nog meer).

Is dus niet zo gek dat de ene motor het beter deed dan de andere.

Wij hanteren als gemiddelde afwijking één honderdste millimeter.

 

Ook de stand van het tandwiel voor de bediening van de nokkenas blijkt vaak niet altijd even nauwkeurig gedaan. Uiteraard wordt dit door ons terug geplaatst zodat de kleppen exact op het juiste moment worden geopend/gesloten. Onnodig om te zeggen dat onze krukassen beter functioneren dan vóór onze revisie. Citroën had indertijd al behoorlijk de franse slag te pakken als je het ons vraagt. En dan durven ze ook nog te zeggen dat een eendenkrukas niet gereviseerd kan worden!!!

 

Onze krukassen zijn niet als nieuw maar beter dan dat!!!

 

**Balanceren

Omdat onze krukassen na revisie perfect recht zijn, zijn we in staat om het balanceren met de grootst mogelijke nauwkeurigheid uit te voeren.

 

Besluit je tot een totale revisie, heb je daarna echt een 100% perfecte krukas.

 

 

Uiteraard met de van ons bekende 100% tevredenheids garantie, 5 jaar lang!

 

Omdat aan de ene krukas meer mankeert als aan de andere doen we niet aan inruilen voor een gereviseerd exemplaar. Lever je een redelijke in, dan is de prijs voor het reviseren navenant!

 

Al onze krukassen zijn voorzien van het keurmerk: De Eendengarage.

 

De hier genoemde prijzen gelden voor een 2cv6 of dyane 6 krukas.

NASCHRIFT.

Voor de mensen die nog steeds veronderstellen dat je de krukas van een eend niet kunt reviseren:

Soms lijkt onmogelijke op een wonder maar die mogen we helaas niet doen.

 

Tips voor zelfcontrole:

Zelfs wij kunnen niet door aan de drijfstangen te trekken/duwen controleren of de lagers nog goed genoeg zijn. Diegene die zo een controle uitvoert heeft iets gezien van iemand die het gehoord heeft en snapt niet dat ie zichzelf in de maling neemt.

 

Weet ook :

-        Wanneer je de radiale speling op je drijfstangen kunt voelen, het altijd teveel is.

-        Als je die speling niet kunt voelen het ook vaak teveel is.  (zie boven)!!!

-        Een fractie teveel radiale speling ervoor kan zorgen dat ie later niet meer gereviseerd kán worden omdat niet alleen het lager maar ook de kruktap beschadigd wordt. Slijpen aan een 2cv krukas is de duivel verzoeken. Zie voor uitleg hieronder.
 Wellicht ten overvloede:
Als je alleen het deel van de kruktap afslijpt waar het lager van de drijfstang overheen loopt:

1. kan het nieuwe lager niet meer over het niet afgeslepen deel heen of
2. heb je teveel speling bij dat lager.


Slijp je de hele kruktap af klemt ie niet meer voldoende in het gat van de middelste wang, raden maar wat er gebeurt!!!

Ook om een andere reden mag je nooit slijpen aan eendenkrukas:


Bij het slijpen verdwijnt de buitenste laag, de top of slijtlaag (
daar zit de meeste koolstof in), en die is nou juist het hardste en dat heb je nodig om overmatige slijtage te voorkomen. Dit geldt natuurlijk voor zowel de kruktappen als de hoofdtappen. 
Slijpen aan een eendenkrukas is dus het stomste wat je kunt doen , laat je niks wijsmaken we kwamen het tegen op internet.

Nog meer internetgebroddel c.q stommiteiten:
Veronderstel je dat je krukas nog goed is, leg hem dan niet in de ontvetter, benzine, o.i.d. want het kruipt overal in en tussen. Je krijgt dat er nooit meer uit zonder demontage en je krukas is ten dode opgeschreven.
Deze tip is afkomstig van 2cv garage "Handige Harrie", weet niet waar ie het over heeft; "De kok horen fluiten omdat ie niet weet waar z'n lepel hangt". Gewoon laten lullen.

Ook om te lachen van internet: Uitgewogen drijfstangen:
De drijfstangen zijn altijd even zwaar met een maximum van 2,5 gr. verschil, daar heeft de fabrikant al voor gezorgd. Waar gesproken wordt over uitgewogen drijfstangen
(als verkooppraatje), bedoeld om indruk te maken, wordt je dus een oor aangenaaid. Ze waren al even zwaar!!! Ook gewoon laten lullen.

Wij controleren je krukas gratis! Bel vooraf even zodat onze planning niet stuk loopt.
Kom je voor zo'n controle, doe alsof ie splinternieuw is en verpak heb zorgvuldig. Niet stoten vooral de drijfstangen niet want die verbuigen eerst voordat ze afbreken. Zorgvuldigheid met je krukas scheelt vaak een hoop geld!
Draai eerst afplakband over het roestige deel.


Ons telefoonnummer is 0031(0)40-2465020