2CV KRUKASREVISIE 2CV KRUKAS REVISIE 2CV KRUKASREVISIE 2CV MET 5 JAAR GARANTIE

2CV KURBELWELLE UBER’HOLEN 2CV KURBELWELLE UBER’HOLEN 2CV

2CV6 VILEBREQUIN RÉNOVÉ 2CV6 VILEBREQUIN RÉNOVÉ 2CV6 VILEBREQUIN RÉNOVÉ 2CV6

2CV CRANKSHAFT OVERHAUL 2CV CRANKSHAFT REVISION 2CV CRANKSHAFT OVERHAUL 

 

Laatste wijziging: 16 december 2020

 

 

 

 

EEN 2CV6 KRUKAS IN ONDERDELEN GEDEMONTEERD

beginpagina

 

Voorwoord:

 

Sinds 2006 reviseren we eenden krukassen.

Dat doen we op een manier die in veel opzichten een betere krukas oplevert als indertijd Citroën. Volgens Citroën kun zo'n krukas helemaal niet reviseren maar ze beweren meer dingen die niet kloppen. Hieronder onze werkwijze. 

 

De procedure is als volgt:

 

Elke krukas wordt door ons eerst uitwendig gereinigd en ontvet. Dit doen we om een goede meting te kunnen verrichten, vuil en olie zorgen voor onjuiste meetresultaten. Dan gaan we een eerste controle/meting doen om een indruk te krijgen van de slijtage op diverse punten. 

We nemen contact op om door te geven wat de afwijkingen zijn en dan mag je zeggen wat je gedaan wilt hebben. Als er slijtage bij is die acceptabel is, zeggen we dat er natuurlijk ook.

Tot zover is ons werk gratis zoals bij al onze diagnoses.

 

Uitpersen/demontage:

 

Wil je een totale revisie wordt de krukas geheel gedemonteerd en persen we de drijfstanglagers (big end lagers) en zuigerpen lagers (small end lagers) eruit.

We meten dan alles nogmaals want bij eventuele slijtage van de kruktappen is het weggooien geblazen, een kruktap van een eend slijpen is de stomste fout die je kunt maken! (Uitleg zie verderop, er is een bedrijf wat zegt dat wel te doen dus niet intrappen het is fake.)

Blijkt de slijtage op de lagers te zitten is dat geen probleem, die kunnen we vervangen (is meestal het geval). Ook komt het voor dat de speling wel binnen de perken is maar dat er een gat in een lagertje zit en zoiets kun je niet meten, alleen zien. De foto hieronder is daar een aardig voorbeeld van.

 

Rechts naast het gleufje is flink wat materiaal weggesleten.

 

Big en small end lagers.

Citroën liet die met gleufje maken voor de passing.

Wij maken ze uit vol brons zonder gleufje dan kan er daar ook niet zo snel schade ontstaan.

  

Tevens kunnen we alleen bij een volledig gedemonteerde krukas pas controleren of je drijfstangen nog echt helemaal recht zijn en ze ook van binnen reinigen.

Dan gaan we de kruk- en hoofdtappen polijsten en bepalen we welke maat hoofdlagers we gaan gebruiken. Aan de voor en achterkant van de krukas (hoofdtappen) is bijna altijd een paar honderdste weggesleten, dat is op die plek geen probleem want de harde laag van de krukas is daar dik genoeg. We passen daar de lagers op aan.

Tweede reiniging 

Voordat we de krukas weer in elkaar persen moet ie eerst weer worden gereinigd, dat doen we in ultrasoonbad, niet glasparelen of stralen want dat geeft beschadigingen. Na het ultrasoonbad komen alle aparte onderdelen in een magnetischbad voor de laatste metaaldeeltjes. 

In elkaar persen/montage:

Hierna persen we nieuwe lagers in de drijfstangen (small en big end) en ruimen we die tot op de honderdste millimeter op maat. Dat doen we omdat tijdens het inpersen de binnenmaat altijd ietsje kleiner wordt en je weet vooraf niet hoeveel. Als de krukas als nieuw moet worden moet dat natuurlijk ook tot op de honderdste exact op maat zijn.

Dan wordt de gehele krukas weer in de mal gepositioneerd en samengeperst tot de vereiste speling is ontstaan ( 8 tot 13 honderdste millimeter axiaal bij beide drijfstangen).

Hetzelfde doen we dan met het voorste hoofdlager en tandwiel voor de nokkenas. Ook dat is weer een zeer nauwkeurig klusje want er mag niet de geringste radiale afwijking voor het tandwiel in zitten (zie onder) terwijl de axiale speling van het hoofdlager 7 tot 14 honderdste millimeter moet zijn.

Tot slot wordt de krukas inwendig voorzien van motorolie zodat de eerste omwentelingen van de motor niet droog zullen verlopen. Deze motorolie voorzien we van T.S.L. smering omdat we uit eigen ervaring weten dat dit additief extreem goede smeereigenschappen heeft.

Small end lagers worden in de wandeling ook wel eens pistonpen/zuigerpen lagers genoemd, de big end lagers heten vaak drijfstanglagers.

Deels zijn de lagers nog te koop maar dan wel van dat slappe aluminium en daar houden wij niet van. Als je het doet moet je het goed doen!!! We draaien ze dus noodgedwongen allemaal zelf en van een speciale bronssoort die ook een grotere belasting kan hebben dan het aluminium en bovendien gelijk een overmaat (nee, ondermaat) zodat de originele speling weer bereikt kan worden. Omdat de hele procedure in eigen atelier wordt uitgevoerd inclusief het vervaardigen van de lagers, kunnen we ook een prijs opgeven van de afzonderlijke werkzaamheden. Zie hiervoor het overzicht onder de foto.
Wil je weten wat er kan gebeuren met een aluminium lager klik dan op:

filmpje

 BRONZEN HOOFDLAGER VOOR
De gaatjes die in 1 lijn liggen zijn voor de olie, het onderste
(grotere) gaatje is voor de blokkering in het carter want het lager moet natuurlijk niet draaien maar stil staan (das logisch hè).
Op het filmpje zie dat het blokkeringsgaatje een hele grote sleuf is geworden vanwege dat slappe aluminium. Vaak is dat maar een paar millimeter/centimeter
(mag ook niet gebeuren) maar de halve omtrek van het lager of meer komt ook voor. 
Nog vragen???
We beantwoorden ze allemaal met plezier ook over andere onderwerpen als het maar over een eend gaat.

 

Reinigen en diverse metingen/controles                      

  gratis

Opzuiveren en spuiten conisch deel (incl. ventilator bevestigingspunt) 

  55 euro

Vervangen toplager (geïmpregneerd) inclusief keerring

  45 euro

Vervangen small end lagers incl. op maat ruimen (per set)

  95 euro

Vervangen big end lagers (per set) incl. ruimen, polijsten, richten* en balanceren**

345 euro

Vervangen hoofdlagers incl. polijsten (alleen per set)

T.S.L. behandeling (zonder doen we het niet)

Viton keerringen voor en achter

5 jaar !!! garantie

Korting bij totale revisie

235 euro

   service

   service

   gratis

 -80 euro

 

 

Totale revisie, alle lagers (7) incl. polijsten, richten, balanceren, viton keerringen, 5 jaar garantie en T.S.L

695 euro 

 

 

 

 

 

 

 

Alle prijzen zijn incl. btw en materiaal (losse krukas).

 

* Richten

Het richten houdt in, de wangen van de krukas zodanig positioneren dat de hoofdtappen keurig in lijn liggen met elkaar. Daarin mag een afwijking zitten van ongeveer 2 tot 4 honderdste mm. In de praktijk blijkt Citroën regelmatig afwijkingen van 7 honderdste mm ook goed genoeg te vinden (soms zelfs nog meer).

Is dus niet zo gek dat de ene motor het beter deed dan de andere.

Wij hanteren als gemiddelde afwijking één honderdste millimeter.

 

Ook de stand van het tandwiel voor de bediening van de nokkenas blijkt vaak niet altijd even nauwkeurig gedaan. Uiteraard wordt dit door ons terug geplaatst zodat de kleppen exact op het juiste moment worden geopend/gesloten. Onnodig om te zeggen dat onze krukassen beter functioneren dan vóór onze revisie. Citroën had indertijd al behoorlijk de franse slag te pakken als je het ons vraagt. En dan durven ze ook nog te zeggen dat een eendenkrukas niet gereviseerd kan worden!!!

 

Onze krukassen zijn niet als nieuw maar beter dan dat!!!

 

**Balanceren

Omdat onze krukassen na revisie perfect recht zijn, zijn we in staat om het balanceren met de grootst mogelijke nauwkeurigheid uit te voeren.

 

Besluit je tot een totale revisie, heb je daarna echt een 100% perfecte krukas.

 

 

Uiteraard met de van ons bekende 100% tevredenheids garantie, 5 jaar lang!

 

Omdat aan de ene krukas meer mankeert als aan de andere doen we niet aan inruilen voor een gereviseerd exemplaar. Lever je een redelijke in, dan is de prijs voor het reviseren navenant!

 

Al onze krukassen zijn voorzien van het keurmerk: De Eendengarage.

 

De hier genoemde prijzen gelden voor een 2cv6 of dyane 6 krukas.

NASCHRIFT.

Voor de mensen die nog steeds veronderstellen dat je de krukas van een eend niet kunt reviseren:

Soms lijkt het onmogelijke op een wonder maar die mogen we helaas niet doen.

 

Tips voor zelfcontrole:

Zelfs wij kunnen niet door aan de drijfstangen te trekken/duwen controleren of de lagers nog goed genoeg zijn. Diegene die zo een controle uitvoert heeft iets gezien van iemand die het gehoord heeft en snapt niet dat ie zichzelf in de maling neemt.

 

Weet ook dat:

-        Wanneer je de radiale speling op je drijfstangen kunt voelen, het altijd teveel is.

-        Als je die speling niet kunt voelen het ook vaak teveel is.  (zie boven)!!!

-        Een fractie teveel radiale speling ervoor kan zorgen dat ie later niet meer gereviseerd kán worden omdat niet alleen het lager maar ook de kruktap beschadigd wordt. Slijpen aan een 2cv krukas is de duivel verzoeken.  Zie voor uitleg hieronder.

 

 

           Wellicht ten overvloede:

Als je alleen het deel van de kruktap afslijpt waar het lager van de drijfstang omheen loopt:

1.    kan een nieuw lager niet meer over het niet afgeslepen deel heen (En hou je een krukas over met maar 1 drijfstang. Geintje, moet kunnen toch?)

2.    of heb je teveel speling bij het lager, zie bovenstaande tekening

Slijp je de hele kruktap af, klemt ie niet meer voldoende in het gat van de middelste wang! Een correcte functionering van de krukas is dan natuurlijk volstrekt uitgesloten.   

Het slijpen van een 2cv krukas is ook om andere redenen onzin en moet juist niet gebeuren:

 

Alleen het buitenste deel (de top of slijtlaag) van de kruk- en hoofdtappen is gehard inzetstaal. Slijp je daaraan is het hardste deel van die laag weg (daar waar de meeste koolstof zit) en weet je niet dat je een verschrikkelijk stomme fout hebt gemaakt!!!

Bovendien wordt diezelfde laag door de warmte van het slijpen te zacht!!

Zitten er zulke diepe krassen op het loopvlak dat ze niet kunnen worden weggepolijst is er maar 1 goede oplossing: Oud ijzer! 

Laat je dus niet belazeren door die zelfbenoemde "specialisten", ze ze proberen interessant te doen maar weten niet dat ze onzin uitkramen.
Trap er niet in!!!!!
Als je twijfelt vraag dan maar eens om garantie, dan komt het lek vanzelf boven water.

Ook hele grote onzin:
Uitgewogen drijfstangen is amateuristische prietpraat/geheimzinnige internet nonsens.Wegen zou nog kunnen maar is ook nutteloos want ze zijn altijd even zwaar (max. 2.5 gram verschil) daar heeft de fabricant al voor gezorgd. Waar gesproken wordt over wegen/uitgewogen drijfstangen wordt je dus een rad voor ogen gedraaid. Bedoeld om indruk te maken, veel geschreeuw en weinig wol.  

 

GELD BESPARENDE TIPS:

Wil je met je krukas langskomen om hem te laten controleren wees er dan zuinig op, verpak hem op een manier dat er geen vuil o.i.d. in kan komen!!! Doe alsof ie splinternieuw is dat scheelt je vaak een hoop geld!

Dus ook niet stoten, al helemaal de drijfstangen niet want die verbuigen een beetje voordat ze afbreken.

Ook niet spoelen of ontvetten, alleen uit het carter halen en inpakken!! Keerringen laten zitten!

Het beste draai je voor dat het carter open gaat eerst afplakband om het conische deel, dan kan het vuil/de roest niet in de lagers vallen.

Een eerste globale controle kunnen we uitvoeren terwijl je je koffie op drinkt. Bel even vooraf zodat onze planning niet stuk loopt.

 

Opsturen van een krukas ter controle gaat vaak fout als je hem niet goed verpakt want er wordt met je doos gegooid en je moet bewijzen dat de schade door de  transporteur veroorzaakt is!!

Ook handige tip van internet:
Veronderstel je dat je krukas nog goed is en besluit je hem gewoon weer in te bouwen, leg hem dan niet in de ontvetter o.i.d. om hem schoon te maken.
De ontvetter kruipt overal in en je krijgt het er niet meer uit zonder demontage ook niet met perslucht!!!!!!!!!!
Als ie nog
(gedeeltelijk) goed was, is ie dan in ieder geval volledig naar de klote want de ontvetter/water/benzine zorgt er voor dat het doodvonnis van je krukas getekend is ook als je hem na het bad goed smeert want je ontvetter e.d. kruipt tot in de kruktap en tussen kruktappen en lagers. Je krijgt dat er nooit meer uit zonder volledige demontage!!!
Is misschien overbodig deze tip maar we kwamen hem tegen op internet (2cv garage Handige Harrie).


 

ONZE KRUKASSEN KUNNEN WIJ OP VERZOEK VACUÜM VERPAKT LEVEREN.

ZIE OOK : NOKKENASREVISIE

 

Bij vragen: ons telefoonnummer is 040-2465020.

top

beginpagina