2CV NOKKENASREVISIE 2cv

Het onmogelijke doen we graag.

Beginpagina

 

Voor de mensen die dit hele epistel niet willen lezen:

Een volledig gereviseerde nokkenas dus inclusief het vervangen van het lager kost 360 euro.

Je moet wel je oude inruilen.

We hebben nog enkele originele van Citroën liggen, prijs op aanvraag.

 

 

Dit onderwerp behandelen we uitgebreid omdat er nogal eens gedacht wordt dat revisie van een nokkenas onmogelijk/overbodig zou zijn.

Om maar met de deur in huis te vallen sommen we de eventuele mankementen van een nokkenas op zodat duidelijk wordt dat bovenstaande toch wel de nodige aandacht verdient.

 

Aan een nokkenas kan het volgende mankeren (kun je het volgende controleren):

 

-       hij kan krom zijn

-       tandwielen en veren goed?

-       de nokken kunnen versleten zijn

-       het lager kan slecht zijn

 

In volgorde behandelen we deze onderdelen:

 

Kromme nokkenas:

Een nokkenas is krom als het dunne uiteinde uit het middelpunt van de as staat.

Wil je dat exact bepalen moet je hem demonteren en nameten. Dit kan alleen op een zeer nauwkeurige en spelingvrije draaibank of speciaal daarvoor bestemde mal. Wil je dat we hem nameten zodat je zekerheid hebt kost dat 20 euro.

Het dikke deel van de as is van gietijzer, dat verbuigt niet zomaar.

 

De veren en tandwielen:

De tandwielen kun je visueel controleren, zie je geen beschadigingen zijn ze nog goed.

De veren van de tandwielen zijn vaak ook nog goed.

Je kunt die controleren door bij een gedemonteerde nokkenas de tandwielen ten opzichte van elkaar een beetje te verdraaien. Voel je geen of weinig weerstand moeten ze vervangen worden. Als je kracht nodig hebt zijn ze nog goed tenzij een van de veren gebroken is natuurlijk.

 

Versleten nokken:

Nokken dienen egaal glad te zijn en natuurlijk zonder happen of stukken eruit. Ze zijn glad geslepen en zo moeten ze er ook nog uitzien. Ze mogen wel een beetje afgesleten zijn maar dan allemaal ongeveer evenveel. Je kunt dat controleren door met een schuifmaat de totale hoogte te meten van iedere nok.

Een nieuwe nok is 33mm hoog, zijn ze dat allemaal dan zijn ze niet versleten.

De motor is dan nooit (of weinig) overbelast geweest en heeft altijd op tijd verse en goede kwaliteit olie en oliefilter gekregen.

Dat komt niet zo vaak meer voor (helaas)!

Een beetje (0,5mm) afgesleten nokken kan geen kwaad vooral als het gelijkmatig is bij iedere nok.

Als ze teveel afgesleten zijn moet er iets aan gedaan worden en ook als het niet bij iedere nok hetzelfde is.

Om ze weer gelijk te slijpen moet ie naar een gespecialiseerd bedrijf wat nokkenassen kan slijpen. Ja dat kunnen wij zelfs niet en besteden we uit. We doen dat dan wel met en aantal nokkenassen tegelijk zodat het financieel niet uit de hand loopt. We doen dat liever dan een nieuwe nokkenas uit China inbouwen want die kwaliteit is rampzalig. Wil je dat toch dan moet je naar een andere garage. 

Zijn ze teveel afgesleten moet ie bovendien gefused (materiaal opgebracht) worden. Dat komt gelukkig weinig voor.

Het totaal is een dure grap.  

 

Het lager:

Het lager van de as kan:

        - teveel axiale speling hebben,

        - teveel radiale speling hebben,

        - groeven aan de binnenkant hebben.

De axiale speling kun je meten de radiale niet.

 

Als je de radiale speling kunt voelen (eerst goed ontvetten) is het teveel maar het kan ook teveel zijn als je die niet kunt voelen, trap daar dus niet in!

Zekerheid kun je alleen krijgen door het te demonteren en te meten.

Groeven aan de binnenkant (en op het as oppervlak) kun je alleen zien als ie gedemonteerd is en daarvoor is het noodzakelijk dat de tandwielen en meenemer voor de onderbrekernok worden verwijderd. Dat verwijderen kan als je de borgen voor de meenemer van de onderbrekernok weg freest, daarna kun je de meenemer en het tandwiel eraf trekken als je daarvoor het gereedschap hebt.

Vaak blijken er sporen van slijtage aan de binnenkant van het lager (en het loopvlak van de as) en dat is niet zo gek na zo velen kilometers.

Moeilijker is het geheel weer te monteren en vooral zodanig dat het tandwiel weer exact op de juiste positie terug komt te zitten. Dit is onmogelijk als je daarvoor geen mal hebt want een afwijking van één boogminuut kan al zeer verstrekkende gevolgen hebben voor de timing van de kleppen.

Daarom hebben wij die mallen ontworpen en laten maken.

We polijsten het loopvlak, monteren een nieuw lager en brengen het tandwiel aan exact op de juiste plaats. Regelmatig blijkt trouwens dat ze al niet precies goed zaten.

Natuurlijk doen we dat pas als de nokken geslepen e.d. zijn (indien nodig).

Uiteraard ontvetten we hem eerst, wordt ie ultrasoon gereinigd, controleren we of ie nog recht is, monteren we natuurlijk de meenemer voor de onderbrekernok (inclusief borging) op de juiste plaats en leveren we hem met T.S.L.olie gesmeerd af.

 

Nieuwe imitatie nokkenassen:

Er zijn op verschillende plaatsen nieuwe nokkenassen te koop voor niet eens zoveel geld (ca. 300 euro). Om het aantrekkelijk te maken staat er dan vaak bij: Volgens originele specifocaties! Voel je?

Wij doen daar niet aan mee want het is Chinese rotzooi. Voor een paar klanten hebben we nog nieuwe originele Citroën nokkenassen liggen, prijs op aanvraag.

 

Zie ook : krukasrevisie

 

Voor meer informatie is ons telefoonnummer:

040-2465020