ORIGINELE 2CV VALEO OLIEKOELER

 

beginpagina

 

 Veel mensen denken dat een eend geen radiator heeft omdat de motor luchtgekoeld is.

Omdat de olie ook gekoeld moet worden is er op elke eend een oliekoeler (radiator) gemonteerd. Die radiator/koeler moet natuurlijk schoon zijn anders verliest ie z'n koelend vermogen.
Bij nogal wat eenden is er zand en vuil blijven kleven tussen de koellamellen en zit ie voor een groot deel of helemaal dichtgeslibd. Daar merk je niks van de eerste tijd maar als het lang genoeg duurt ben je uiteindelijk de klos.

Voor ons is dat niet erg want een motorrevisie doen we graag. Maar wil je dat moment zo laat mogelijk zul je die koeler toch in de gaten moeten houden.
Dat kan visueel; Zolang je er op alle plaatsen er schuin doorheen kunt kijken is die buitenkant nog in orde. 

Je kunt die desnoods schoonmaken met ontvetter, perslucht en eventueel ultrasoon reiniger maar de binnenkant is een lastig verhaal want de kleine kanaaltjes laten zich niet schoonmaken, het zit veel te veel vastgekoekt. Als je eend een aantal jaren heeft stilgestaan is het zelfs geen ramp meer maar een middelzware catastrofe omdat het slijpsel van je motor is vastgegroeid(?) aan het aluminium.

 

Probleem was te tackelen door een nieuwe te kopen maar dat gaat al een tijdje niet meer op. Voorheen maakte Valeo goeie koelers met schuine koelribben maar daar zijn ze mee gestopt.

Nu worden ze alleen nog in China gemaakt en die malloten hebben de koelribben recht gezet in plaats van scheef. De koelwind kan daar veel moeilijker door wat ten koste gaat van de koelcapaciteit (de ventilator blaast de koelwind schuin door de koeler). Handige jongens daar in China!

In de winter is dat zo’n probleem niet maar in de zomer heb je die kapaciteit toch echt nodig.

Je kunt ze overal kopen. Ze kosten maar een paar tientjes. Natuurlijk zeggen ze er niet bij dat dat ding niet deugt (en ook niet goed past waar de pijpjes de motor in moeten) want dan verkopen ze niks. Ja de eenden(onderdelen)handel zit vol met haken en ogen (eufemisme). We zeggen maar gewoon waar het op staat.

Terwijl het gewoon Chinese rotzooi is, “koelt net zo als de originele” wordt vaak gezegd (aperte leugen). Triest dat ze op veel plaatsen zelfs nog de hemel worden ingeprezen. "Passend voor 2cv" zie je ook vaak staan om de indruk te wekken dat het wel goed zit. Vergeet het maar want met een beetje friemelen krijg je hem wel op z'n plaats maar dan houdt het op want hij koelt niet genoeg (was ook lekker goedkoop dus niet zeuren)!!!

  

De originele moesten dus worden gereconditioneerd en dat kan niet door hem een paar dagen in de ontvetter o.i.d te laten staan want binnenin wil die koek niet loslaten. Zelfs ontvetter in zowel de ultrasoonreiniger als koeler helpt onvoldoende omdat de metaaldeeltjes zich niet laten losweken.

 

Dat werd dus brainstormen en testen tot we bijna gek werden. Op een gegeven moment hadden we bijna moeten besluiten om die Chinese koelers schuin te monteren zodat de koelribben in de juiste stand terecht zouden komen maar dat is geen gezicht natuurlijk.

 

Via via kwamen gelukkig we in contact met een bedrijf wat ervaring heeft met hoogfrequent elektromagnetisch reinigen. Die hebben we gevraagd eens een paar testen te doen met gebruikte koelers. Dat ging eerst niet goed genoeg maar na wat aanpassingen hebben ze nu een methode ontwikkelt die een koeler oplevert met weer de originele koelcapaciteit. Voorwaar geen kleinigheidje.

Zijn we apetrots op! We hebben het natuurlijk wel gecontroleerd door er een open te zagen: Niet het kleinste restje van aanslag o.i.d. te zien, 100% in nieuwstaat!!!

Eerst moeten we ze zelf binnen en buiten ontvetten en ultrasoon reinigen (met ontvetter in de koeler), dan gaan ze naar dat bedrijf. Die laten de metaaldeeltjes een tijdje trillen t.o.v. het aluminium waardoor ze los komen te zitten.
Dan laten ze zich met een vloeistof naar buiten persen.
Daarna moet ie weer in een ultrasoonbad voor de laatste reiniging en dan lakken we hem af met zink compound.
Natuurlijk persen we hem ook af met 15 bar zodat we 100% zekerheid hebben. 

 

 

 

 

Een originele oliekoeler zowel binnen als buiten in oude glorie herstelt en nergens anders verkrijgbaar!!!

Wel een reviseerbare inleveren.

Prijs: 165 euro.

 

 

Niet het goedkoopste van het goedkoopste, wel het beste van het beste!
Andere koelers/merken kunnen we ook!

 

De moraal van dit verhaal:
Overal waar je oliekoelers krijgt aangeboden
(meestal voor weinig geld) wordt je belazerd want ja valeo laat ze door die idioten in China maken, daarom zeggen ze er hier meestal bij dat het een originele valeokoeler is!!!!!!!!
Trap er niet in!!! 
En al helemaal niet als je je motor reviseert want dan krijg je extra kracht dus ook warmte en die moet je afvoeren.

 

 Natuurlijk zit op elke Le Moteur Superieur zo'n koeler.

Naschrift:

Als je je oude koeler aan de buitenkant helemaal schoonmaakt koelt ie ongeveer net zoveel als een nieuwe Chinese!

Opsturen klik hier

 

Ons telefoonnummer: 040-2465020