WINTERHOESJE

 

(Onder de tien graden boven nul)

beginpagina

 

 

Om maar bij het begin te beginnen:

Je moet je winterhoesje plaatsen bij een buitentemperatuur van onder de tien graden boven nul.

Doe je dit niet loop je de kans dat je motor niet op bedrijfstemperatuur komt en al helemaal als het lekker vriest. Die kans wordt groter naarmate je kleine stukjes (10/20km) rijdt.

Denk vooral niet dat wanneer je kachel warmte geeft dat je motor dan ook voldoende warm is want je motor is pas warm genoeg bij een olietemperatuur van 80/110 graden. De kachel geeft al veel eerder warmte.

Je motor is over het algemeen pas warm na een kilometer of 30/50 (afhankelijk van de buitentemperatuur en snelheid). Na een half uur 70km/u in zn vierde versnelling is ie ook nog lang niet warm!!!! Hij moet flink toeren maken!

Wordt je motor niet voldoende warm, krijg je door condens water in je olie en dan smeert de olie onvoldoende. Dit verschijnsel kun je controleren doordat er aan de binnenkant van je olie vulpijp een smerige substantie (sludge) zich afzet. Een beetje witachtige (melkachtige) troep. Let ook op waterdruppels!

Het beste is om dan vaak olie te verversen zodat er zoveel mogelijk vocht verdwijnt. Ook moet je zorgen dat je motor zo vaak mogelijk goed warm wordt.

Nog beter is gewoon helemaal niks doen en het hoesje te vergeten ook niks controleren en gewoon kleine stukjes blijven rijden.

Je helpt ons dan het beste want de kosten kunnen flink oplopen, tot aan een volledige motorrevisie. En die doen we heel erg graag!!!

Moet je toch kleine stukjes rijden, is het het beste dat je de gaten in je winterhoesje afplakt met ducktape (leuk h) o.i.d. Je motor krijgt dan minder rijwind en is dan eerder op temperatuur. Hou wel in de gaten dat de gaten weer open moeten als je langere stukken gaat rijden anders wordt ie weer te warm en dan heeft de garage weer meer te doen.

 

Heb je echt het beste met ons voor moet je het als volgt doen:

-       In de lente/zomer (boven + 10 graden) gewoon laten zitten en lekker hard scheuren bij voorkeur als het erg warm is desnoods ga je naar Zuid-Frankrijk.

-       Als de winter gaat komen wl eraf halen en zoveel mogelijk kleine stukjes rijden.

-       Olie verversen zoveel mogelijk uitstellen want dat kost alleen maar geld. Zie ook olie.htm.

-       Ook handig: olievulpijp.htm en zelfdenkend koelsysteem

 

 

Ons telefoonnummer is 040-2465020